Brothers in arms tocht Zonnebeke

De streek Groot-Zonnebeke was tijdens de Groote Oorlog, zoals hij hier wordt genoemd, het tafereel voor een vierjarige strijd tussen de Duitse troepen en de geallieerden. De streek ligt dan ook bezaaid met talrijke kerkhoven waar tienduizenden soldaten, bekend en onbekend, liggen begraven. Wees gerust, deze wandeltocht is geen route die u van het ene naar het andere kerkhof zal leiden, maar je kan er ook niet altijd omheen.

Tekening brothers in armsIeder stukje grond is hier hard bevochten geweest en heeft ook soms wel een verhaal. Daaruit hebben wij er ook één gekozen om onze wandeltocht een naam te geven. Het gaat over 2 Australische soldaten, John en Jim Hunter.

Zij waren op het front aangekomen in 1917 als soldaten van het 49° Bataljon dat meestal uit Queenslanders bestond. Beiden werden ze ingezet in de slag om Polygoon Wood. Op de vooravond dat zij ten aanval zouden trekken werd John op verkenning uitgestuurd maar hij werd hierbij zwaargewond door vijandelijk vuur en granaatscherven. Toch wist hij terug zijn eigen bataljon te vervoegen, maar stierf daar in de armen van zijn broer Jim. Het was ook Jim die voor zijn eigen broer en tevens wapenbroeder met zijn eigen handen een laatste rustplaats groef en hem een min of meer ‘waardige’ laatste rustplaats bezorgde.
Jim overleefde de oorlog en keerde terug naar Australië. Hij beloofde na de oorlog zijn broer terug naar Australië te brengen maar toen hij na de oorlog terugkwam, was het slagveld dermate onherkenbaar geworden dat hij de plaats niet meer terug vond. Op zijn sterfbed riep hij nog de naam van zijn broer John die ergens in Flanders Field begraven lag.

Officieel werd John altijd als vermist opgegeven en staat hij vermeld op het Menin Gate Memorial. Maar in 2007 werd zijn lichaam opgegraven tijdens wegeniswerken en na DNA onderzoek officieel herkend als John Hunter. Hij werd dan ook met volle militaire eer begraven bij Buttes New British Cemetery in het Polygoon Wood. Het verhaal zal nog een vervolg krijgen daar er een speciaal monument gepland is waar de resten van John Hunter werden gevonden en door zijn broer begraven. De wandeling zal ons dus door oud oorlogsgebied leiden maar geen paniek, laat de helm en de geweren maar thuis. De rust is er allang teruggekeerd en het verwoeste landschap heeft zich volledig hersteld. Het is er heerlijk wandelen door het lichtglooiende landschap en over verharde en onverharde wegen. Onze wandeling start in het Zonnerad, een ruime zaal met verzorgde accommodatie.

Rustpost De DreveEr is een wandeling van 4 km over een landelijke omgeving en die gemakkelijk toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Er is een wandeling van 6 km die ons wat meer noordelijk stuurt over de opgevoerde kleiputten van de steencentrale.
De 12 km leidt ons naar rustpost De Dreve. Het is op deze lus dat wij aan de vindplaats voorbij komen waar John Hunter werd opgegraven en tevens komen wij aan het Nonnenbos voorbij en aan de plaats waar Brothers in Arms Memorial komt. Na de rust in de Dreve, lopen wij even door Polygoon Wood en komen aan het Polygon Cemetery voorbij. Wij worden naar het kasteelpark van Zonnebeke geleid waar we voorbijkomen aan verschillende poppygardens telkens gewijd aan een land van de alliantie dat de Duitse bezetter bevocht. In het prachtige park bevindt zich ook het Memorial Passchendale Museum, een heel druk bezocht centrum dat u alles over de Groote Oorlog leert.

Memorial Museum PasschendaeleHier wordt geïllustreerd hoe de strijd zowel boven- als ondergronds verliep. Het museum ontvangt in de 4 jaar durende herdenkingsperiode tienduizenden bezoekers, en is een quasi verplichte schoolreis voor de Engelse scholieren. De wandeling van 16 km omvat dezelfde route als de 12 km maar maakt nog een ommetje langs de wijk Broodseinde. En dan is er nog finaal een tocht van 22 km die de som is van de 16 km wandeling en de lus van 6 km. Kortom een aanbod van wandelingen naar ieders wil en vermogen. Wij wensen jullie alvast van harte welkom en een mooie, zonnige dag op de eerste wandeling van de Drevestappers.

Luc Bossuyt


VERSLAG (overgenomen uit www.wandelgazette.be)

Brothers in Arms tocht te Zonnebeke

Geschreven door Patrick Olivier op 15-10-2017

Foto's: zie homepage

Vandaag zijn we te gast in de nieuwe club van de Drevestappers vroeger de Drevetrotters. Zo kondigden ze hun nieuwe club aan in hun nieuwsbrief: 
"De geboorte was een noodgeval maar kwam er verrassend vlot. Moeder is Majo Bostyn, de vader is anoniem. De boreling ziet er gezond uit en zijn fans worden steeds maar talrijker, intussen zijn ze al met zo’n 150 en er komen er nog dagelijks bij. De start is nu nog in het Zonnerad. In de nabije toekomst geven de Drevestappers een nieuwe invulling met nieuwe tochten, andere namen en nieuwe rustposten. Iedere deelgemeente krijgt één start, dus vijf wandelingen in het totaal."

De streek Groot-Zonnebeke was tijdens de Groote Oorlog, het tafereel voor een vierjarige strijd tussen de Duitse troepen en de geallieerden. De streek ligt dan ook bezaaid met talrijke kerkhoven waar tienduizenden soldaten, bekend en onbekend, liggen begraven. Wees gerust, deze wandeltocht is geen route die u van het ene naar het andere kerkhof zal leiden, maar je kan er ook niet altijd omheen. Ieder stukje grond is hier hard bevochten geweest en heeft ook soms wel een verhaal. Daaruit hebben de Drevestappers er ook één gekozen om hun wandeltocht een naam te geven. Het gaat over 2 Australische soldaten, John en Jim Hunter. 
        
John & Jim Hunter waren op het front aangekomen in 1917 als soldaten van het 49ste Bataljon dat meestal uit Queenslanders bestond. Beiden werden ze ingezet in de slag om PolygoonWood. Op de vooravond dat zij ten aanval zouden trekken werd John op verkenning uitgestuurd maar hij werd hierbij zwaargewond door vijandelijk vuur en granaatscherven. Toch wist hij terug zijn eigen bataljon te vervoegen, maar stierf daar in de armen van zijn broer Jim. Het was ook Jim die voor zijn eigen broer en tevens wapenbroeder met zijn eigen handen een laatste rustplaats groef en hem een min of meer ‘waardige’ laatste rustplaats bezorgde. Jim overleefde de oorlog en keerde terug naar Australië. Hij beloofde na de oorlog zijn broer terug naar Australië te brengen maar toen hij na de oorlog terugkwam, was het slagveld dermate onherkenbaar geworden dat hij de plaats niet meer terugvond. Op zijn sterfbed riep hij nog de naam van zijn broer John die ergens in Flanders Field begraven lag.        

Officieel werd John altijd als vermist opgegeven en staat hij vermeld op het Menin Gate Memorial. Maar in 2007 werd zijn lichaam opgegraven tijdens wegeniswerken en na DNA onderzoek officieel her-kend als John Hunter. Hij werd dan ook met volle militaire eer begraven bij Buttes New British Cemetery in het Polygoon Wood. Het verhaal zal nog een vervolg krijgen daar er een speciaal monument gepland is waar de resten van John Hunter werden gevonden en door zijn broer begraven. De wandeling zal ons dus door oud oorlogsgebied leiden maar geen paniek, laat de helm en de geweren maar thuis. De rust is er allang teruggekeerd en het verwoeste landschap heeft zich volledig hersteld. Het is er heerlijk wandelen door het lichtglooiende landschap en over verharde en onverharde wegen. 

De wandeling van 4 km gaat over een landelijke omgeving en die gemakkelijk toegankelijk is voor kinderwagens en rol-stoelen. Er is een wandeling van 6 km die ons wat meer noordelijk stuurt over de opgevoerde kleiputten van de steencentrale. De 12 km leidt ons naar rustpost De Dreve. Het is op deze lus dat wij aan de vindplaats voorbijkomen waar John Hunter werd opgegraven en tevens komen wij aan het Nonnenbos voorbij en aan de plaats waar Brothers in Arms Memorial komt.

Na de rust in de Dreve, lopen wij even door PolygoonWood en komen aan het Polygon Cemetery voorbij. Wij worden naar het kasteelpark van Zonnebeke geleid waar we voorbijkomen aan verschillende poppy-gardens telkens gewijd aan een land van de alliantie dat de Duitse bezetter bevocht. In het prachtige park bevindt zich ook het Memorial Passchendale Museum, een heel druk bezocht centrum dat u alles over de Groote Oorlog leert.
       
Hier wordt geïllustreerd hoe de strijd zowel boven- als ondergronds verliep. Het museum ontvangt in de 4 jaar durende herdenkingsperiode tienduizenden bezoekers, en is een quasi verplichte schoolreis voor de Engelse scholieren. De wandeling van 16 km omvat dezelfde route als de 12 km maar maakt nog een ommetje langs de wijk Broodseinde. En dan is er nog finaal een tocht van 22 km die de som is van de 16 km wandeling en de lus van 6 km. Kortom een aanbod van wandelingen naar ieders wil en vermogen. 

Met het zonnetje kon deze mooie boswandeling met prachtige herfstkleuren en paddenstoelen op geen betere dag uitgekozen worden en was het eindresultaat meer dan geslaagd, 2109 wandel- en natuurliefhebbers kwamen er op af. Proficiat aan de nieuwe club.