Bossentocht Geluveld

Op 15 april 2018 is het zover. Voor onze derde wandeling van het seizoen (nu al de vijfde organisatie van de Drevestappers) starten wij vanuit O.C. ’t Gelevelt in Geluveld. Wij voelden het al aankomen. De parcoursverantwoordelijke was al een tijdje met zijn team op speurtocht om een langere afstand aan de wandelaars aan te bieden, en nu is het zover en staat er een 30 km op het programma. Natuurlijk aantrekkelijk voor de liefhebbers van de langere afstand. Door de start in Geluveld zitten we meteen ook heel dicht bij het bosrijke gebied rond Ieper. Ook het aanbod in afstanden is heel aantrekkelijk. OPGEPAST: in afwijking tot de Walking in Belgium is het startuur verplaatst naar 7u en komt er een lange afstand bij (30 km). Special voor de hondenliefhebbers! Wandelaars die inschrijven en hun hond bij hebben, ontvangen gratis een leuk hondengadget (zo lang de voorraad strekt): voederbakjes in kunststof of metaal, hondenjasjes voor kleine hondjes, speeltjes, speciale drinkflessen en de noodzakelijke poepzakjes.

 

Er is een 5 km voor de wandelaars die het wat kalmer aan willen doen en voor jonge gezinnen met kleine kinderen, en waarom niet voor de opa’s en oma’s met kleinkinderen als mooie afsluiter van de paasvakantie. Deze afstand is tevens geschikt voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Het is een wandeling die in de directe omgeving van de startzaal blijft maar daarom niet minder aantrekkelijk is. De mooieSint Margarethakerk is er bijvoorbeeld zeker het bezoeken waard en de omgeving rond de dorpskern is best te genieten.

Bij de 9 km volgen we eventjes de 5 km-wandelaars en trekken dan richting Zandvoordebos, dat deel uit maakt van de Gasthuisbossen, en daar zitten reeds een paar stukken onverhard in. We houden even halt op Zandevoordeplaats in het oud gemeentehuis en klimmen dan, weliswaar langzaam maar toch zeker, terug naar Geluveld.

 

De 12 km trekt richting Sanctuary Wood naar de rustpost in Zillebeke bij één van onze sponsors: spanplafonds Plameco zet vandaag zijn deuren open voor een welverdiende rustpauze. Van daaruit gaat het onder  andere door het Godschalkbos terug naar Geluveld.                                                                                                                                                                                                                                          

18 km leidt ons via de Gasthuisbossen  en Sanctuary Wood naar de rustpost in Zillebeke. Van daaruit keert zij via het Godschalkbos  en het Zandvoordebos naar de halte in Zandvoorde terug om daarna terug naar Geluveld te trekken.

Op de 26 km krijgen we nog wat meer groen te verwerken waaronder de Gasthuisbossen, Sanctuary Wood . Bij de rustpost in Zillebeke is er een lus die langs het Hoge Crater Cemetry en Zillebekevijver naar rustpost de Steur brengt in Zillebeke centrum. Van daaruit trekt men door Hill 60 naar het Zwarte Leenbos , Gasthuisbos en Sanctuary Wood terug naar de rustpost bij Plameco om daarna via onder andere het Godschalkbos naar Geluveld terug te keren.

En dan is er het koninginnestuk de 30 km. Grotendeels komt deze overeen met de 26 km maar er is een extra lus bij rustpost de Steur waarbij we door het Molenbos, langs The Bluff-cemetery en de Palingbeek trekken. Kortom een wandeling om de vingers af te likken al raden wij u deze weinig hygiënische handeling best af.

Het wordt dus een wandeling waar geschiedenis gemaakt werd. Een stille getuige daarvan is Hill 60,een heuvel even buiten het Belgische dorp Zillebeke, waar fel werd gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvel ligt nabij de spoorweg Ieper-Kortrijk (spoorlijn 69), langs de Zwarteleenstraat. De heuvel is circa 60 meter hoog en 230 meter lang. Eigenlijk is deze heuvel opgebouwd uit grond die vrijkwam bij de aanleg van 'de' spoorweg. De oorlogssite van Hill 60 is bewaard gebleven en kan vrij bezocht worden. Vlak bij was het Hill 60 museum gevestigd in een typisch Belgisch café, dit museum/café is nu gesloopt en er is een restaurant voor in de plaats gekomen. De kijk-kastjes van het museum zijn ook niet meer aanwezig, deze zijn privé-bezit. Hill 60 is onderdeel van de zogenaamde Hoogte van Wijtschate-Zillebeke waar ook de Helling van Mesen, Helling van Wijtschate en Hill 62 deel van uitmaken. Op 10 december 1914 werd Hill 60 veroverd door het Duitse leger. De Britse 171e Tunneling Company begon echter in februari 1915 tunnels onder de Hill te graven. In april 1915 waren de tunnels klaar en waren zes mijnen geplaatst onder de Duitse posities. Op 17 april 1915 om 19.05 uur werden de mijnen tot ontploffing gebracht.

De explosies duurden ongeveer tien seconden en verwoestten de verdedigingswerken van de Duitsers. Een Britse soldaat die boven de borstwering keek werd gedood door rondvliegend puin. De Britten konden Hill 60 innemen, zij verloren hierbij zeven man. De overwinning was echter van korte duur, op 18 april werden de Britten na een nachtelijke Duitse aanval weer verdreven van de heuvel. Britse versterkingen zorgden voor een nieuw offensief, en met succes: de heuvel kwam weer in Britse handen.

Een beetje geschiedenis om bij stil te staan op deze wandeling, en ook veel groen om van te genieten, maar het beste is nog altijd de sfeer van de streek zelf te ervaren en dat kan je  best door op 15 april af te zakken naar Geluveld. We heten jullie alvast welkom.

N.v.d.r.: tussen het tijdstip van publicatie van het artikel en de wandeling zelf kunnen zich altijd situaties voordoen waardoor wijzigingen zich opdringen. Wij vragen dan ook uw begrip hiervoor.  

 Tekst: Luc Bossuyt - Foto's: Luc Bossuyt (3) & Frans D'Haeyere (1, 2, 4) 


Bossentocht vanuit Geluveld onder een overwegend heldere hemel

 on 15 APRIL 2018 (www.wandelgazette.be)

Voor hun Bossentocht trokken de Drevestappers op 15 april naar deelgemeente Geluveld. De inschrijvingen vonden plaats in OC ’t Gelevelt en vanaf de vroege ochtend waren al heel wat wandelaars aanwezig. Ze hadden geen ongelijk, de omgeving nodigt uit tot wandelen. Prachtige zichten, bossen en de talrijke dreven maken van deze streek een echt wandelparadijs.

Ook het oorlogsverleden is nooit ver weg in deze streken. Het Lewis House is daarvan een voorbeeld. Deze boerderij kreeg de naam tijdens WOI. De Duitsers gebruikten ze om er enkele bunkers in en rond te bouwen. De Hoeve was immers strategisch gelegen achter de Wilhelmstelling. Een gedenkteken voor een gewonde soldaat en enkele curiosa in een tuin, zijn ook stille getuigen van deze gruwelijke tijd.

 

En zo kwam er een einde aan deze prachtige tocht. Proficiat aan de organisatoren voor het prachtige parcours en de vriendelijke ontvangst. Ook de attenties voor honden en mensen werden door alle aanwezigen zeer gesmaakt.