Brandweertocht Zonnebeke

  • Wanneer:: -
  • Waar:O.C. 't Zonnerad
  • Afstanden:6,1km - 10,8km - 13,8km - 16,8km - 21,5km - 28km
  • Foto's:Google Foto's

Tocht door het Kasteeldomein van Zonnebeke. Veel onbewandelde wegen richting De Marul. Nieuw parcours, nieuwe rustposten. Aankomst vóór 17u. Inschrijfgeld: € 1,50, ledenkorting. Inwisseling van de spaarkaart.

De laatste wandeltocht van 2018 start vanuit het O.C. ’t Zonnerad net buiten het centrum van Zonnebeke. Er zijn  6 afstanden voorzien.

De 6,1 km (1 rustpost) is geschikt voor rolstoelgebruikers en is meteen ook kinderwagenvriendelijk . Hij kruist de Briekstraat en de Ieperstraat en brengt ons naar de rustpost (2,1 km) in de Bourgognestraat bij Inge Mylle. We wandelen dan naar het Centrum, waar we door het Kasteelpark het Memorial Passchendaele Museum bereiken en keren dan terug via het Boudewijnpark naar de startzaal.

De 10,8 km (1 rustpost) doet eerst nog een ommetje alvorens de rustpost te bereiken bij Inge (5,4 km) en dit via het domein van de kleiputten met een gesmaakte site in een vorige wandeling. Vanaf de rustpost trekken zij ook richting centrum door het Kasteelpark en de papavervelden alvorens terug naar ’t Zonnerad te wandelen.

De 13.8 km (2 rustposten) volgt een tijdje de eerste 2 afstanden maar neemt dan richting Sint-Juliaan en komt er in de Roeselarestraat aan het Bridge House Cemetery voorbij. 'Bridge House' was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917 (begin van de Derde Slag bij Ieper). De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post. De '59th (North Midland) Division' startte hier met begravingen eind september 1917. Nu liggen er op het Bridge House Cemetery 45 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet meer geïdentificeerd konden worden. De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton. Na 5,40 km wordt rustpost de Hazebrug bereikt in St.Juliaan. Een volgende bezienswaardigheid is de Pond Farm. Deze hoeve speelde een rol in de eerste gevechten van de Eerste Wereldoorlog, toen de inwoners van Zonnebeke op de vlucht sloegen bij de eerste oorlogsactiviteiten. Nu is deze boerderij een museum geworden en is ze op deze wandeldag toegankelijk voor de wandelaars. Na 11,1 km wordt er dan gerust bij Inge Mylle en gaat het samen met 4 andere afstanden terug naar de start.

De 16.8 km (2 rustposten) doet er tussen Sint Juliaan en de rustpost bij Inge Mylle wat langer over in het tweede gedeelte.

De wandelaars op de 21,5 km (3 rustposten) en de 28 km (4 rustposten) gaan samen tot in Sint-Juliaan en maken daar een lus van 4.9 km, die hen leidt langs het monument van de Canadees en de Steenakkermolen, die bewogen tijden doorstond in de Groote Oorlog en al vlug de  naam van Dodenmolen kreeg. De wandelaars van de langste afstand doen er daar nog een extra lus bij van 6,30 km die loopt door de natuur, met heel wat onverhard. De langste afstanden wandelen dan via de rustpost Inge Mylle richting eindstation samen met de kleinere afstanden. Alvast weer een gevarieerd parcours met zorg en geduld uitgetekend door onze parcoursverantwoordelijken.


Museum Pond Farm, Roeselarestraat 7, Sint-Juliaan (Langemark-Poelkapelle)

In de Westhoek werd veel oorlogsmateriaal achtergelaten. Stijn Butaye groeide op in een boerderij die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog midden het front bevond. De Britten gaven haar de naam Pond Farm. In 2003 begon Stijn te verzamelen. Via nauwgezet onderzoekerswerk (opgraven van oorlogsmateriaal is risicovol) botste hij op Britse geweren, bajonetten, obussen en granaten van allerlei komaf. Het gevaarlijk afval werd geregeld door DOVO opgehaald. Van het een kwam het ander: een eigen website en een eigen museum. Er ontstond een goede samenwerking met het Forum Eerste Wereldoorlog waardoor alles correct kon worden geregistreerd. In 2012 kwam er zelfs een boek op de markt: Relict van fotograaf Marco Magiels en Stijn Butaye. Het boek is waarschijnlijk nog te koop bij Stijn. Klap op de vuurpijl was de ontdekking van stukken van een tank in de omgeving van de boerderij. Dit leidde tot de replica van een tank, pronkstuk van de verzameling. De volledige collectie bevindt zich in één van de eerste huisjes die na de oorlog werden gebouwd. Het huisje is klein en oud. De spullen die zich op zolder bevonden, kregen ook een plaats in de tentoongestelde collectie. Het museum is slechts te bezoeken op afspraak. Onze parcoursverantwoordelijke Christophe Derudder verkreeg de toelating dat alle wandelaars die dag gratis een bezoekje kunnen brengen aan het museum. Laat deze gelegenheid niet voorbijgaan, het loont zeker de moeite.


Tekst: Luc Bossuyt

Foto’s: Frans D’Haeyere (1, 2, 3, 4) en Christophe Derudder (5,6)


Door de Westhoek met de Drevestappers

Dit jaar start de Brandweertocht van de Drevestappers Zonnebeke terug vanuit het OC ’t Zonnerad. Het is vandaag een echte novemberdag, mistig, fris windje en koude temperaturen, maar het is de tijd van het jaar.

Ook deze maal trekken ze een heel andere richting uit. Namelijk naar Sint-Juliaan, maar eerst krijgen we enkele km verharde wegen voorgeschoteld tot aan Bridge House Cemetery. Daar houden we even halt voor een kort bezoekje. Bridge House was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917 (begin van de Derde Slag bij Ieper). De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post. De ’59th (North Midland) Division’ startte hier met begravingen eind september 1917. Nu liggen er op het Bridge House Cemetery 45 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet meer geïdentificeerd konden worden. De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton. Nu verlaten we de verharde weg en trekken we het veld in tot aan de rustpost in de Hazebrug  in St.Juliaan. Na rust trekken we naar de Pond Farm.


(Verslag: Patrick Olivier)