War Memories

  • Wanneer:: -
  • Waar:O.C. 't Zonnerad
  • Afstanden:5km - 10km - 12km - 15km - 20km - 26km
  • Eindklassement:War Memories
  • Foto's:Google Foto's

Proef en voel het winterse landschap, getekend door de Grote Oorlog. Pittoreske plaatsjes, landelijke wegen, mooie zichten. Vernieuwd parcours, nieuwe rustposten. Eindcontrole om 17 u. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro; ledenkorting: 0,40 euro; - 12 jaar: gratis. Vraag uw spaarkaart.

 Onze eerste tocht van 2019 start in onze vertrouwde startplaats in de Tresorierstraat in Zonnebeke. “Een nieuw jaar, een nieuw parcours “ is eens te meer het motto van onze parcoursverantwoor-delijke en deze tocht is er weer een bewijs van. Meteen ook de gelegenheid voor de wandelaars om hun nieuwe spaarkaart te vragen, want daaraan  is weer een mooi cadeau verbonden op het einde van 2019.
De wandeltocht leidt ons onvermijdelijk door de streek waar de Grooten Oorlog zich afspeelde en  waar Groot-Zonnebeke nu éénmaal de kern van was en er vooral in 1917 enkele bloedige veldslagen werden geleverd. Nog steeds komen sporen van deze gruwelijke strijd nog letterlijk uit de grond. Bommen, granaten en andere oorlogsherinneringen worden hier nog dagelijks opgegraven. Maar wees gerust: de wandelaar kan hier met een gerust gemoed zijn tocht maken.

  

De beschikbare afstanden zien er als volgt uit: Er is eerst en vooral een rolstoel -en kinderwagen-vriendelijk parcours van 6.2 km met 1 rustpost(2.4km)  in het Woonzorgcentrum Sint Jozef in het centrum van de gemeente Zonnebeke zelf. Dit typisch parcours voor een familiewandeling leidt verder over een stukje van de oude spoorweg  via de IJzerweg terug naar het Zonnerad.
De 9.1 km, 11.4 km, 16.4 km, 20.4 km, en de 25.3 km starten ook samen met de 6.2 km maar doen een ommetje om na 3.10 km in het WZC te rusten. Terwijl de 10.4 km via de oude spoorweg en een onverharde weg naar ’t Westgoet  en dan terug naar ’t Zonnerad trekt, wandelen de 11.4km en de 16.4 km naar rustpost de Katrolle(5.9 km). De wandelaars kunnen hier een frietje “stekken” als ze willen maar zijn er natuurlijk ook welkom voor een drankje. Er wacht hier een lus voor de deelnemers aan de 16.4km die onder andere langs de Tynecotstraat, en de Stroroute of oude spoorroute leidt. Zij lopen dan met de 11.4 km terug naar ’t Zonnerad. De 20.4 km-deelnemers doen er nog een schepje bovenop. Zij doen een ommetje om aan de Katrolle te geraken en rusten pas na 9.9 km. Ze maken dezelfde lus als de 16.4 km en keren ook langs dezelfde weg terug. Ons koninginnestuk van de dag volgt de 20.4 km tot  in de Katrolle, maar maakt hier wel een grotere lus (7.7 km)  en doet er dan ook wat langer over om terug de start  te bereiken.

  

Tot zover de beschrijvingen van de verschillende afstanden. Wij willen er nog de aandacht op vestigen dat alle afstanden alleen door het noordelijke deel van het Kasteelpark wandelen, daar de dag ervoor, hier de gekende Kasteelcross plaats heeft voor veldrijders en de paden niet op tijd kunnen vrij gemaakt worden voor ons evenement. Zoniet, genoeg redenen om er weer een mooie wandeldag van te maken. U bent alvast welkom !

Tekst: Luc Bossuyt

Foto's: Frans D'Haeyere

 


Kletsnatte War Memories

Geplaatst op 27 januari 2019 op www.wandelgazette.be

Het weerbericht was niet zo gunstig, in de voormiddag veel regen en wind en opklaringen na de middag. Maar dat houdt de wandelaars niet tegen en velen vinden toch de weg naar zaal Zonnerad in Zonnebeke. Van daaruit organiseren de Drevestappers hun War Memories tocht.
Een tocht door het, weliswaar herstelde, landschap dat enorm heeft afgezien gedurende de Eerste Wereldoorlog.
Het eerste deel van de wandeling brengt ons, na een stukje asfalt, naar een mooie dreef die nu helaas in een modderpoel herschapen is. Het heeft al veel geregend en het einde is nog niet in zicht. Het zijn ook geen gewone regenbuien, maar bijwijlen is het echt aan het stortregenen.

Na een 3-tal kilometer wordt de eerste rustpost bereikt in het Woon en Zorgcentrum St. Jozef in Zonnebeke. Een lekkere kop warme koffie zal zeker smaken, want warm is het ook al niet. Na de rust gaat het, in de gietende regen, richting Kasteelpark. Er wordt slechts een kort stuk gewandeld in het park, waar gisteren de Kasteelcross plaatsvond. De sporen van de cross zijn nog niet volledig verdwenen en de dreven zijn ook herschapen in echte modderpoelen. Na deze hindernis is het wandelen door een woonwijk om daarna richting Passendale te trekken.

Op het rond punt, aan het gehucht Broodseinde, staat een mooi kunstwerk. Dit kunstwerk,  genaamd ‘Het was (g)een gezicht’, wil een moment vatten tussen leven en dood. Vlakbij staat een Frans monument, opgericht in 1977, dat herinnert aan de 16.000 Franse soldaten die gesneuveld zijn tussen 23 oktober en 13 november 1914.

Het prachtige parcours werd ontsierd door regen en wind, maar toch konden de organisatoren 1.003 wandelaars noteren.

Tekst en foto's (zie onder foto's): Josiane Questroy