Toveressentocht

  • Wanneer:: -
  • Waar:O.C. De Leege Platse
  • Afstanden:5km - 10km - 12km - 15km - 20km - 26 km
  • Eindklassement:Toveressentocht
  • Foto's:Google Foto's

Wandeling langs een licht golvend parcours in en rond de heksengemeente Beselare. Maximum aan onverharde wegen. Nieuw parcours, nieuwe rustposten. Toegift: toverdrankje of fruitsap. Vraag uw spaarkaart. Eindcontrole om 17 u. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro; ledenkorting: 0,40 euro; -12 jaar: gratis.


DE TOVERESSETOCHT IN BESELARE OP 17/02/2019

Voor de tweede tocht van 2019 hebben wij als startplaats Beselare, en om specifieker te zijn het O.C. De Leege Platse. Dat die “platse” leeg blijft mogen wij niet aan denken. Vorige keer liep ze barstensvol en dropen veel mensen onmiddellijk na de wandeling af, wat wij nu ten allen prijze willen vermijden.

  

Beselare is de heksengemeente bij uitstek, maar geloof mij vrij: er lopen ook veel lievere  meisjes  rond dan Babbe van d’Eijerpanders of Sefa Bubbels, die op hun manier nog kunnen toveren. De stoute heksen en toveressen zijn er schaars geworden en geiten vliegen er niet meer rond. Dit alles werd  wel uitbundig beschreven in de verhalen van volksschrijver Edward Vermeulen(alias Warden Oom) . Toch hebben wij er nog ééntje gevonden dat u van harte zal verwelkomen bij de ingang.

Wat staat er op het programma ? Er zijn 5 afstanden voorzien tussen ongeveer 6  en 25 km over een nieuw en gevarieerd parcours. Blikvangers zijn het heel interessante centrum van Beselare met zijn kleine monumenten(kunstwerken en gedenkplaten) en zijn statige Sint-Maartenskerk. Het gaat ook over een gedeelte van het Boerenkrijgpad en richting  Moeremaaibos.

Uiteraard is de 5.2 km rolstoel -en kinderwagenvriendelijk. Alle afstanden leggen het eerste stuk af over een landelijk parcours tot de eerste halte(noem het gratis bevoorrading) in de Dadizelestraat. Voor de kleinste afstand is dit na 4.8 km, de langere afstanden na 2.2 km of 3.1 km).We komen zeker in de stemming bij een toverdrankje. Vandaar loopt de 5 km , hopelijk recht, weer naar de Leege Platse.

  

Voor de 9.9 km en de 13.9 km komt de eerste echte rustpost(gratis bevoorrading niet meegerekend) na 4.9 km en dit bij Party Space in de Potteriestraat. Voor 9.9 km rest er na de rustpost nog 5 km om terug de Leege Platse te bereiken.

De wandelaars van de overige afstanden trekken nu richting Ter Hand, een piepklein gehucht van Geluwe zonder cafés of handelaars maar badend in de rust van het landschap. Een beetje “the middle of nowhere” maar toch met een bewogen geschiedenis als één van de belangrijkste bolwerken van de Boerenkrijg.

De 13.9 km hebben vanuit deze rustpost nog 4.40 km voor de boeg alvorens de startplaats terug te bereiken.

De 3 grootste afstanden zijn wat langer onderweg naar Ter Hand(11.2 km of 14.6 km).

De 15.6 km loopt na Ter Hand  samen met de vorige afstand nu terug naar Beselare;

De 20.2 km krijgt op Ter Hand nog een lus voorgeschoteld van 4.6km die onder andere leidt naar het Moeremaaibos en over onverhard terugkeert naar Ter Hand.

De 25.2 km maken op Ter Hand een iets grotere lus van 6.2 km en doen naast het Moeremaaibos ook de Pollepelstraat en de Oude Ieperstraat aan.

Uiteindelijke resten er voor de 3 grootste afstanden 4.4 km naar de ondertussen hopelijk volgelopen Leege Platse.

Alles weer netjes verdeeld zou ik zeggen en veel goede redenen om op 17/02/2019 naar Beselare af te reizen.

 

Tekst: Luc Bossuyt

Foto's: Frans D'Haeyere

 Heks Marytte de Rosse verwelkomt maar liefst 3748 wandelaars

De Toveressentocht was in de Zonnebeekse deelgemeente Beselare een schot in de roos. Met meer dan 3700 wandelaars overtrof dit wandelevenement zondag alle verwachtingen. Het ideale wandelweer en de enige wandeltocht in de provincie zorgden voor deze grote volkstoeloop. De organisatoren hoopten op zo’n 3000 inschrijvingen maar met zo’n overrompeling hielden ze nooit rekening. Dat was zowel te merken in de ruime startzaal als in de rustposten, overal was het aanschuiven geblazen. De Drevestappers, pas anderhalf jaar uit de startblokken geschoten, waren vandaag aan hun 9e organisatie toe. Startplaats was het O.C. De Leege Platse. Een platse die vandaag niet leeg zou blijven……

Beselare staat sinds eeuwen bekend als een heksendorp waar de naam en faam van de heksen de dorpsgrenzen ver overstijgen. Marytte de Rosse, een heks van 4m hoog, prijkte voor de heksenstoet in 2017 op de rotonde aan de Kortekeer.  Ze werd gemaakt door negen vrienden en vestigt de aandacht op de tweejaarlijkse Heksenstoet die dit jaar zal plaatsvinden op zondag 26 juli. Deze heks was afkomstig uit Menen en verkocht linnen. Samen met 205 andere heksen werd zij veroordeeld tot de brandstapel. De Drevestappers kregen vandaag de primeur om deze heks te kunnen stallen aan de ingang van de startzaal.

Tijdens het eerste deel van deze tocht maken we kennis met het centrum van Beselare. Na een 3-tal km krijgen de wandelaars een paarsgekleurd toverdrankje aangeboden door enkele medewerksters in heksen verkleed. We kwamen meteen in de gepaste sfeer. Tot aan de tweede rustpost zit heel wat groen verscholen langs het Heksenpad. Sommige dreven lagen er soms wel drassig bij, maar na het toverdrankje dachten we niet meer aan die vuile modder…. Na een tas soep in het bedrijf Party Space trekken we naar een piepklein gehucht van Geluwe, Ter Hand genaamd. Ter Hand was een van de belangrijkste bolwerken van de Boerenkrijg in de 18e eeuw. We volgen voor een stuk het Boerenkrijg wandelpad. Deze route voert de wandelaars doorheen het glooiend landschap van de Tabaksstreek. Langs ellenlange rijen geparkeerde voertuigen stappen we terug naar het centrum van Beselare.