2e Bossentocht

  • Wanneer:: -
  • Waar:O.C. 't Gelevelt
  • Afstanden:5km - 10km - 12km - 15km - 20km - 26km - 30km
  • Eindklassement:2e Bossentocht
  • Foto's:Google Foto's

Parcours langs rustige wegen richting Zandvoorde. Je wordt verwend in een bosrijke omgeving. Vernieuwd parcours, nieuwe rustposten. De hondjes worden extra verwend. Toegift: ijsje (zolang de voorraad strekt). Eindcontrole om 17.30 u. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro; ledenkorting: 0,40 euro; -12 jaar: gratis.

Start: 7.00u – 15u; afstanden: 5 – 10 - 12 - 15 - 20 - 26 - 30 km 

Startzaal: O.C. ’t Gelevelt, Geluveldplaats 15, 8980 Geluveld (deelgemeente Zonnebeke). 

Parcours langs rustige wegen richting Zillebeke. Je wordt verwend in een bosrijke omgeving. 

Vernieuwd parcours, nieuwe rustposten. De hondjes worden extra verwend. 

Toegift: ijsje (zolang de voorraad strekt). Eindcontrole: 17.30 uur. Inschrijving: 1,5 euro; ledenkorting: 0,40 euro; - 12j: gratis.

De fusiegemeente Zonnebeke heeft een bosrijke omgeving. In de lenteperiode is de brede omgeving van Geluveld een oase van bos en een overdaad van het malse groen via talrijke onverharde wegeltjes tussen de velden, kronkelende wegen in een landschap waar de tijd stil staat. 

Alle afstanden krijgen een rustpost in café De Dreve, hetzij over kortere of langere afstand (de 5 km heeft geen rustpost).

Sint-Margarethakerk Geluveld  Geluveld molen en Worchester Monument

Vanaf de 10 km gaat het langs rustige wegen richting hoofdgemeente Zonnebeke. Het is genieten van het golvend landschap. De Nonnebossen verwijzen naar een Benedictinessenabdij die hier gevestigd was van 1101 tot 1579. De omgeving is vooral bekend als eindpunt van de Eerste Slag om Ieper. Intussen loopt men in een bosrijke en groene omgeving. Het Reutelbos (5,7 hectare groot) zorgde begin 2018 voor verontwaardiging omdat er circa een vierde van de boomstammen er kaal bij stond. Reden is het bestrijden van de Amerikaanse vogelkers, een bladverliezende struik.

Bosrijk Geluveld  Polygoonbos

Vanaf de 15 km worden het Gottschalckbos, het Drieblotenbos (of Hoge Netelaar) en Groeneburg, delen van de Gasthuisbossen bewandeld. Deze bestaan uit acht verschillende bosdomeinen met een totale oppervlakte van 230 hectare. Naast de reeds genoemde bosgedeelten zijn er ook nog Zwarte Leen, Papenelst of Twaalf Gemeten en de Huikerbossen. Het is voor de wandelaar niet duidelijk in welk deel  hij zich precies bevindt. De bossen liggen op de heuvelkam van de Ieperboog, op de waterscheidingslijn van de IJzer en de Leie. Deze bossen hebben een lange geschiedenis, al vanaf de 13e eeuw. Thans zijn de Gasthuisbossen eigendom van het Ieperse OCMW.  

Iets bijzonder nog is het Waterkasteel in de Wulvestraat te Zonnebeke (voor de vier grootste afstanden). In 1953 werd hier door de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening een waterreservoir gebouwd. Dit waterreservoir zorgt voor water  voor de omringende gemeenten.

Waterkasteel Zonnebeke

Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere

Facebook: https://nl-nl.facebook.com/drevestappers/


 

Drevestappers verwennen 1700 wandelaars in bosrijke omgeving

 op 21 APRIL 2019

Op Paaszondag trek ik naar Geluveld om er deel te nemen aan de 2e editie van de Bossentocht, een organisatie van de Drevestappers. Vanuit het O.C. ’t Gelevelt ga ik vandaag genieten van 26 km wandelplezier in een weelde van mals groen via vele wegeltjes tussen de velden en een oase van bos. De fusiegemeente Zonnebeke heeft inderdaad een zeer bosrijke omgeving. Het bruist van activiteiten bij de Drevestappers. Vandaag worden maar liefst 120 verrassingspaketten voorzien voor de Special Doggy, de honden worden vandaag dus extra in de watten gelegd. Ook aan de wandelaars wordt gedacht, bij dit warme wandelweer kan iedereen na de tocht smullen van een lekker ijsje. En of ik dit apprecieer!

Vooraleer ik het 69 ha groot Polygoonbos binnenstap, kom ik voorbij de Black Watch Corner. In 2014 werd hier een monument onthuld voor de Black Watch. Dit is een Schots regiment dat op 10 november 1914 gedecimeerd werd toen het de Pruisische Garde kon stoppen in de aanval op Ieper. Het Polygoonbos, in de volksmond Doelbos of Den Doel genaamd is na het Zoniënwoud het oudste domeinbos van België. In het bos liggen twee Britse militaire begraafplaatsen. Het bos had een strategische ligging aan het front van de Ieperboog.

In een grote tent nabij De Dreve is een eerste rustpost voorzien. Wanneer je binnenkomt in deze taverne word je onmiddellijk ondergedompeld in een sfeer die doet denken aan de Eerste Wereldoorlog, dit door middel van een permanente expositie ’14-’18.  Hier vlakbij bevindt zich het Brothers-In-Arms Memorial Park. Grote bezieler Johan Vandewalle ontdekte 12 jaar geleden toevallig vijf Australische soldaten tijdens opgravingswerken. Tijd om wat afkoeling op te zoeken in de Gasthuisbossen. Het kwik steeg tot 25°C bij een felle zon. Insmeren was de boodschap vandaag!

De Gasthuisbossen bestaan uit 8 verschillende bosdomeinen verspreid over Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate. Vandaag worden het Gottschalckbos, het Drieblotenbos (of Hoge Netelaar) en Groeneburg bewandeld.
Langs de Geluveld Legacy wandelroute trekken de wandelaars richting finish.
Proficiat aan de ganse équipe van de Drevestappers, de organisatie was opnieuw tiptop in orde. Ik heb uiterst genoten van een prachtige wandeltocht!