Glühweintocht

  • Wanneer:: -
  • Waar:O.C. 't Gelevelt
  • Afstanden:5km - 10km - 12km - 15km - 20km - 26km
  • Eindklassement:Glühweintocht
  • Foto's:Google Foto's

Mooi parcours met veel natuur in een glooiend landschap flirtend met de Waalse grens. Veel onverharde wegen in een wandelparadijs. Gratis warme wijn of fruitsap. Inwisseling spaarkaart. Uitreiking geschenk verdienstelijke clubs. Eindcontrole om 17 u. Inschrijvingsgeld: 1,50 euro; ledenkorting: 0,40 euro; - 12 jaar: gratis.

Glühweintocht Geluveld op zondag 24 november 2019

Glühwein is Duits voor gloeiwijn. Deze warme alcoholische wijn wordt dan ook vooral in Duitsland, Oostenrijk en het midden van Europa gedronken en dit vooral in de wintermaanden en meer bepaald de periode rond kerstmis. Er is een basisrecept maar elkeen probeert wat bij te werken zodat het brouwsel een persoonlijke toets krijgt. De Drevestappers hebben ook een recept en laten het jullie gratis proeven.

De tocht werd uitgestippeld vanuit het centrum van Geluveld met startplaats in het dorpscentrum. Rond het pleintje zijn heel wat bezienswaardigheden te zien. Geluveld is een dorp in de provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zonnebeke. Het landbouwdorp ligt in een glooiend landschap, enkele kilometer ten zuiden van Zonnebeke-centrum, niet zo ver van de snelweg A19. Het dorpje werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, alles wat hier staat heeft wel een link met de oorlog. Aan het dorpsplein staat de Sint-Margaretakerk, een neo-romaanse kerk die in 1924 werd heropgebouwd. Het kasteel naast de kerk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest maar tussen 1928 en 1932 herbouwd door Léonie Keingiaert de Gheluvelt, één der eerste vrouwelijke burgemeesters in België. Langs de overkant van het plein, ter hoogte van de voormalige molen, werden herdenkingstekens opgericht.

Geluveld - Sint-Margarethakerk Geluveld - Kasteel

De 5,1 km vertrekt langs deze bezienswaardigheden richting rustplaats in café Paradijs (0,30 km) voor de gratis glühwein. Langs rustige wegen gaat het dan richting einde.

De 10,50 km legt hetzelfde traject af tot aan de rustpost voor de glühwein en even verder komt de eigenlijke rustplaats eraan in ‘Edelweis’ in Zandvoorde in de nabijheid van de Sint-Bartholomeuskerk (na 4,30 km). Het is een neogotische kerk met oosttoren en basilicale aanleg wederopgebouwd in 1924. Voor de liefhebbers zijn er hier weeral linken met de Eerste Wereldoorlog. Ga er even binnen voor een kijkje (glasraam Turner). Op het kerkhof: vier uniforme Britse graven. De tocht gaat richting einde via het Royal Welsh Fusilliers Memorial, een stukje Zandvoordebos en rustige paden en wegen. De 11,80 km breit er nog een stukje van 5,3 km aan na controle ‘Edelweiss’.

Zandvoorde kerk - Glasraam Turner Zandvoorde - naast kerk - Britse graven

De 16,4 km krijgt er nog iets extra bij: een passage langs een motocrossterrein en een modelvliegtuigveld. Via Houtem komt men in Franstalig gebied langs de Waalse grens met rustpost in ‘Salle de Musique’ (na 8,1 km). Via heerlijke wegen en paden gaat het via tussenstop in rustpost Edelweis te Zandvoorde (na 12,8 km) naar het einde (3,6 km).

De 21 km doet legt hetzelfde traject af als de 16,4 km nog een ommetje van 6,3 km  na de rustplaats in ‘Salle de Musique’ richting Zandvoorde en stapt daarna samen met de 16,4 km richting einde.

Geluveld - bosrijke omgeving

De 27 km doet hetzelfde traject als de 21 km maar komt 2 keer in de rustpost ‘Salle de Musique te Houthem na een Franstalig gedeelte zeg maar. Hier wordt heel wat onverhard bewandeld.

Tekst en foto’s: Frans D’Haeyere

 


 

Mistige Glühweintocht

 op 24 NOVEMBER 2019 in www.wandelgazette.be

Op de laatste zondag van november trek ik naar Geluveld waar wandelclub De Drevestappers Zonnebeke voor de 2e maal een heuse Glühweintocht organiseert.
Op deze mistige zondag werd de wandelaars een mooie omloop beloofd met veel natuur in een glooiend landschap flirtend met de Waalse grens langs tal van onverharde wegen in een echt wandelparadijs. Grote afwezige vandaag was het herfstzonnetje, het zou een ware novembertocht worden.
Geluveld, een landbouwdorp in de provincie West-Vlaanderen en deelgemeente van Zonnebeke, ligt in een glooiend landschap, niet zo ver van de snelweg A19. Het dorpje werd volledig verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Na de start gaat het vrijwel onmiddellijk richting rustplaats in café Paradijs waar een gratis glühwein of fruitsapje aangeboden wordt. Glühwein is Duits voor gloeiwijn. Deze warme alcoholische wijn wordt dan ook vooral in Duitsland en Oostenrijk genuttigd, vooral in de wintermaanden en meer bepaald de periode rond kerstmis.
Langs landelijke wegen met redelijk wat onverhard en enkele kerkwegels gaat het richting Houthem. Ik stap langs een motocrossterrein en een modelvliegtuigveld. Via Houthem kom ik in Franstalig gebied langs de Waalse grens met rustpost in Salle de Musique na een goeie 8 km. Het is er redelijk druk, klein zaaltje, maar het is het droog weer en sommige wandelaars nemen buiten plaats. Na de pauze stap ik langs het Kanaal Ieper-Komen richting Zandvoorde.

Langs heerlijke wegen en paden gaat het richting rustpost Edelweis te Zandvoorde in de nabijheid van de neogotische Sint-Bartholomeuskerk. Ook hier opnieuw een overvolle zaal.
Op het nabijgelegen kerkhof liggen hier vier uniforme Britse graven. Na de pauze is het nog genieten van een heerlijke passage doorheen de Gasthuisbossen in volle herfsttooi.
Langs rustige wegen komt het einde in zicht van deze prachtige Glühweintocht.

Proficiat aan parcoursverantwoordelijke Christophe Derudder die terug instond voor een goede bepijling van deze goed georganiseerde wandeltocht. Verder wil ik de vele vrijwillige medewerkers bedanken voor hun inzet tot het slagen van dit mooi wandelevenement.
Het bestuur dankt de 2789 wandelaars die vandaag aan hun tocht deelnamen.

Tekst & foto's: Patrick Olivier